Foto eller 3D?

foto_render_large_side_by_side_rickard_ax_didacta

En övermogen bransch?

3D-bilder har använts både i film och stillbilder i varierade branscher under många år. Men, börjar det bli så gammalt att det står still eller händer det fortfarande saker inom 3D-branschen?

Visst händer det mycket! Program och datorer utvecklas fortfarande snabbt vilket ger oss möjligheter att snabbare och bättre kunna skapa de bilder vi eftersträvar.

 

Hur hänger man med?

Själv har jag precis börjat en kurs i sex delar där jag fördjupar mig i kreativ ljussättning med renderingsmotorn V-ray som verktyg. Kursen hålls av https://www.creativelighting.co/.

Efter andra kurstillfället som handlade om avancerade tekniker för realistisk ljussättning, valde jag att ladda ner ett referensfoto av en interiör från www.pexels.com.

Tanken var att återskapa fotot som 3D-bild och att jobba med framför allt materialen och ljuset för att få en bild med liknande utseende och känsla.

Bilderna ovan visar fotografiet till vänster och den renderade 3D-bilden till höger. Hade du kunnat se att det var en 3D-bild om jag inte avslöjat det?

Alla delar i bilden är inte tänkt att se exakt lika ut som på fotot, men alla delar är 3d-modeller – alltifrån blomsterbänk, till tavlor och gardiner.

blomsterbank_3d_render_rickard_ax_didacta

Varde ljus...

För att få till den grundläggande ljussättningen valde jag att bara använda mig av ett neutralt grått material till att börja med. Då är det lättare att avgöra vilken styrka och färgton ljusen ska ha.

Eftersom färgtonen beror på solens placering under dagen och om det är molnigt eller inte, gäller det att testa sig fram för att hitta nyansen jag är ute efter.

3d_clayrender_rickard_ax_didacta

The devil is in the details

Materialen i 3D-modellen är viktiga för att få ett realistiskt resultat. Hur materialet ”reagerar” när det träffas av ljus avgör om vi direkt kan avgöra om det är trä, textil eller metall.

En av de svåraste materialen i denna bilden är bladen i växten. Bladen ska vara lite genomskinliga när ljuset från fönstret träffar dem. Detsamma gäller gardinen i linnetyg.

3d_plant_drape_rickard_ax_didacta

Varför 3D och inte foto?

Men, varför ska vi göra denna sortens bilder när vi har haft kameror i hundratals år?

Det finns flera anledningar! Ett exempel är att man vill visualisera något som inte är färdigbyggt som ett hus eller en bil. Ett annat exempel är att det blir för svårt eller kostsamt att fotografera. Det kan även vara att man (som i bilderna nedan) enkelt vill kunna använda samma utgångsbild, men sedan testa olika känslor i bilden som soluppgång eller nattljus.

3d_night_sunset_rickard_ax_didacta

Visste du att de flesta bilder som IKEA använder sig av är 3D-renderingar? Det är eftersom det är ett miljövänligt och kostnadseffektivt sätt att producera bilderna på.

Hur gör ni på ert företag? Använder ni 3D-bilder? Eller borde ni göra det?

/Rickard Ax, Didacta

Dela gärna på era sociala medier:

symboldidacta_hd

DIDACTA • Produktionsbyrå

Drottensgatan 2

222 23 Lund

symboldidacta_hd

KONTAKT

DIDACTA | Produktionsbyrå | Drottensgatan 2 | 222 23 Lund | info@didacta.se

Faktureringsadress: Didacta Förlag AB | Hyllevägen 6 | 233 76 Klågerup

Organisationsnummer: 556895-5966 | Vår integritetspolicy