KONTAKTA oSS

Vi är produktionsbyrån med fokus på våra kunders behov. Kontakta oss när du vill ha en personlig och professionell leverantör. Välkommen till Didacta! 

portratt_rickard_didacta_2

rickard ax

Bild & Film

portratt_fridha_didacta_1

Fridha Henderson

Text & Formgivning

Här finns vi

Besöksadress: Drottensgatan 2 | 222 23 Lund

Faktureringsadress: Didacta Förlag AB | Hyllevägen 6 | 233 76 Klågerup

Organisationsnummer: 556895-5966

Om oss

Det var slutet på 1980-talet och inte långt kvar till framtiden. Framtiden, 2000-talet, år tjugohundra. Luften fullkomligt vibrerade av nyfikenhet på vad som skulle hända. Fysikredaktören Johnny Frid fick en ny tjänst på Liber – från förlagsredaktör till redaktionschef och dagarna fylldes snabbt av planeringsmöten, konferensresor och personalsamtal. Men, efter 20 år som redaktör och författare, saknade han snabbt de lustfyllda dagarna då han faktiskt fick skapa något och inte enbart diskutera och planera skapandet.

Hösten 1989 hade han bestämt sig – han skulle starta eget; bestämma över sin egen tid. Fylla dagarna med det som han tyckte var roligt, givande, kreativt och utvecklande. Fortsätta att göra böcker, att hitta den röda tråden och att skriva pedagogiska texter. Och så blev det; Johnny sa upp sig och startade Didacta förlag HB och började frilansa som författare och redaktör. Ganska snart köpte han företagets första dator – en Macintosh Classic och Appledatorerna har avlöst varandra på Didactas arbetsbord sedan dess.

Ett par år senare insåg Johnny att hans konstnärliga talanger inte räckte till – att måla med olja på duk på fritiden är inte samma sak som att skapa bilder i Adobe Illustrator. Han behövde en illustratör. Någon med bra bildseende, någon som kunde göra tekniska illustrationer såväl som estetiska bakgrundsbilder. I samma veva knackade illustratören Rickard Ax på dörren och sökte arbete. I motsats till Johnny tyckte Rickard att det var kul med Adobe Illustrator. För honom gick det som en dans mellan varje ankarpunkt. Bezierkurvorna blev former, som blev till objekt med fyllningar, skuggor och ljusdagrar. Bilderna fick liv.

Året efter och med en färsk skrivarutbildning i bagaget började Johnnys dotter Fridha Henderson på Didacta. Med en uppväxt starkt påverkad av pedagogiska texter och läromedel och med ett brinnande intresse för färg och form, fann hon sig snabbt tillrätta. Hon lärde sig formgivningsprogrammet Adobe PageMaker, det mesta om typografi och skrev sitt första läromedel.

Intresset för Adobes designprogram såväl som andra bildbehandlingprogram har gjort att gänget inte varit rädd för att testa nya vägar. Olika kurser, utvecklande projekt och självstudier har fört Didacta framåt till ”den ovissa framtiden”, till 2000-talet och vidare.

2012 tog företaget en ny vändning: Fridha och Rickard blev delägare och för att göra ett tydligt avstamp ombildades handelsbolaget till ett aktiebolag. Nu ville gänget fokusera mer på det som de producerade. Didacta var inte enbart ett förlag – Didacta var så mycket mer. Didacta är så mycket mer. Vi är producenter av text, bild och form. Vi skriver, illustrerar och formger. Vi producerar med penna och papper och via våra datorer.

Välkommen till Didacta!

Till minne av:
Johnny Frid, 28 oktober 1946–15 januari 2022

rickardax_fridhahenderson_johnnyfrid_didacta
symboldidacta_hd

DIDACTA • Produktionsbyrå

Drottensgatan 2

222 23 Lund

symboldidacta_hd

KONTAKT

DIDACTA | Produktionsbyrå | Drottensgatan 2 | 222 23 Lund | info@didacta.se

Faktureringsadress: Didacta Förlag AB | Hyllevägen 6 | 233 76 Klågerup

Organisationsnummer: 556895-5966 | Vår integritetspolicy