Färg, kulör och nyanser

didacta_pexels-alexander-grey-3679411

Inom grafisk design används färg bland annat för att förmedla en känsla, förtydliga ett budskap och väcka uppmärksamhet.

I svenskan använder vi ordet färg både för kulör, målar- och konstnärsfärg och färgsystem. När det gäller färg inom grafisk design bör du framför allt känna till om kulörernas betydelse och om olika färgsystem. Dels för att olika färger förmedlar olika känslor eftersom vi gör associationer när vi ser olika kulörer och dess nyanser. Dels för att du använder ett färgsystem vid tryck och ett annat för skärmvisning. Att ha kunskaper om konstnärsfärger i form av akvarell, pastell och tusch med mera är viktigt om du vill skapa för hand, men här fokuserar vi på kulörer och färgsystem. Inom grafisk design ska färgerna till exempel hjälpa dig att hitta och välja rätt produkt. En blå ketchupflaska hade nog bara förvillat dig, precis som en röd flaska med rengöringsmedel hade gjort. Blått i samband med mat kan få oss att tänka på mögel, men när det gäller dryck upplevs blått som något friskt och hälsosamt. Är förpackningen i mörkblått, vinrött eller smaragdgrönt med guld- eller silverdetaljer är den nog en bättre produkt än den beige bredvid? Eller? En grön symbol i en logotyp gör att vi tänker på exempelvis natur och miljö. Vi gör olika associationer baserat på fakta, vanor, kultur med mera.

 

FÄRGSYSTEM

Det finns några olika färgsystem som du behöver känna till när du arbetar med grafisk design. Men, det viktigaste är att veta att färgsystemet som används för skärm är inte samma system som används för tryck. Du behöver konvertera (omvandla) färgerna om du ska trycka en produkt.

Färgen i skärmar är uppbyggd efter ett system med tre primärfärger: röd, grön och blå = RGB. RGB-modellen är en blandning av ljus med olika färger, en så kallad additiv färgblandning. Beroende på hur du blandar det olikfärgade ljuset får du fram sekundärfärger. Blandar du alla primärfärgerna får du vitt. Du kan inte trycka RGB-färger, de måste först konverteras (omvandlas) till CMYK. CMYK-modellen är en så kallad subtraktiv färgblandning och står för cyan, magenta, gul (yellow) och svart (key color). Den här typen av färgblandning kallas för processfärg. Det är alltså svårt att få exakt den färg du ser på skärmen likadan i tryck eftersom färgblandningarna är olika. Dessutom beror det även på vilken typ av papper du trycker på.

RGB = röd, grön och blå
RGB = röd, grön och blå
CMYK = cyan, magenta, yellow och svart (key).
CMYK = cyan, magenta, yellow och svart (key).

Vill du lära dig mer om färg, kulörer, färgnyanser, färgcirklar och färgtemperatur? Beställ våra böcker här:

Dela gärna på era sociala medier:

symboldidacta_hd

DIDACTA • Produktionsbyrå

Drottensgatan 2

222 23 Lund

symboldidacta_hd

KONTAKT

DIDACTA | Produktionsbyrå | Drottensgatan 2 | 222 23 Lund | info@didacta.se

Faktureringsadress: Didacta Förlag AB | Hyllevägen 6 | 233 76 Klågerup

Organisationsnummer: 556895-5966 | Vår integritetspolicy