Kreativ arbetsprocess

didacta2_pexels-karolina-grabowska-4476623

Den kreativa arbetsprocessen kan se olika ut beroende på vem som skapar. Här är en presentation av hur vi brukar arbeta. Steg för steg – från tankar och utkast till färdig produkt. Testa om processen fungerar för dig också.

 

1. PLANERING

Att planera vad du ska producera är steg ett. Har du en egen idé eller har du fått ett uppdrag? Ska det vara tryckt eller rörlig media? Behöver du följa tydliga riktlinjer? Har du en deadline?

 

2. SKISS OCH UTKAST

När du har en tydlig plan gör du en skiss, ett första förslag. Det räcker inte med en enda skiss utan du måste testa dig fram tills du hittat en lösning. Den här delen i processen kan ta tid. Oftast är det bra att ta en paus. Kanske en timme. Kanske en dag eller ibland en vecka för att hitta den bästa lösningen.

 

3. RESPONS

Nu är det dags att låta någon annan se din produkt. Personen/personerna ska hjälpa dig att förbättra ditt material. Är det något de inte förstår? Något som är otydligt? Du behöver inte följa alla råd, men råden kan vara värdefulla och ditt uttryck kommer att utvecklas.

 

4. BEARBETNING

När du fått respons är det dags att bearbeta ditt arbete. Under tiden har du kanske fått några nya idéer om hur arbetet kan förbättras? Behöver du ta en paus för att fundera om förändringarna känns rätt? Bolla idéerna med din kontakt. Låt arbetet gå fram och tillbaka några gånger tills du känner dig nöjd.

 

5. KORREKTUR

Nu är det dags att kontrollera arbetet noggrant. Att kolla stavfel, kommatering, typsnitt, bildupplösning, färgsystem m.m och åtgärda det. Ta gärna hjälp av någon annan, för det är svårt att upptäcka egna fel.

 

6. PUBLICERING

När arbetet är helt färdig är det äntligen tid för publicering. Med publicering menar vi exempelvis att lämna in arbetet till en lärare, till ett tryckeri eller lägga ut on line. Helt enkelt att någon annan få ta del av din produktion.

kreativarbetsprocess_didacta

Dela gärna på era sociala medier:

symboldidacta_hd

DIDACTA • Produktionsbyrå

Drottensgatan 2

222 23 Lund

symboldidacta_hd

KONTAKT

DIDACTA | Produktionsbyrå | Drottensgatan 2 | 222 23 Lund | info@didacta.se

Faktureringsadress: Didacta Förlag AB | Hyllevägen 6 | 233 76 Klågerup

Organisationsnummer: 556895-5966 | Vår integritetspolicy