7 tips för att öka din kreativitet

didacta_pexels-rfstudio-4177504

Kreativitet innebär att ha förmågan att hitta nya idéer och lösningar samt att skapa nytt. Ofta förknippar man ordet kreativ med bild och konst, men kreativitet behövs i många sammanhang. Om alla tänkte på samma sätt och inte vågade prova något nytt, hade vi inte förändrats och all vetenskaplig forskning hade stannat av. Genom att utveckla din kreativa förmåga skapar du positiva förändringar för dig själv och för andra. Det bästa är att kreativitet går att träna upp. Det gör du genom att utmana dina gränser, prova nya saker och inte vara rädd för att misslyckas.

 

Uppvärmning

Det finns en mängd övningar du kan göra för att värma upp hjärnan och skapa kreativitet. Till exempel att hitta nya användningsområden till olika produkter, att brainstorma och att göra associationer till olika ord.

 

1. Träna

Rör på dig! När du rör på dig så får din hjärna får nytt syre och då sätts kreativiteten i gång. Det kan räcka med en kort promenad, men om du springer ökar blodflödet till hjärnan ännu mer. (Alltför hård träning ger motsatt effekt eftersom blodflödet till hjärnan minskar.) Den ökade kreativiteten håller i sig i en till två timmar, så skriv ner alla bra idéer du får i direkt efter passet.

 

2. Anteckna

Genom att skriva ner alla nya idéer gör att du inte glömmer bort dem så lätt. De kan bli användbara direkt eller längre fram. Tydligast blir det om du samlar alla texter och skisser på ett och samma ställe, kanske till och med i olika kategorier. Anteckna i ett block eller digitalt i exempelvis din telefon.

 

3. Fråga

Ställ frågor till dig själv. Vad händer om jag gör så här? Kan jag göra på något annat sätt? Då utmanar du dig själv att tänka nytt och tänka annorlunda.

 

4. Utmana

Lär dig något nytt. Utmana dina gränser genom att till exempel prova nya saker, träffa nya människor eller lära dig något helt nytt. Det kan vara alltifrån att prova nya maträtter till att klättra i en höghöjdsbana.

 

5. Göra

Fundera inte på svårigheterna, utan bara gör. Stanna inte upp och fundera så mycket utan bara sätt igång! Det blir kanske inte rätt och bra med en gång, men du startar en process som hjälper dig att att komma vidare.

 

6. Testa

Experimentera, lek dig fram och prova olika idéer. Det finns inga rätt eller fel, prova vad som fungerar bäst för dig. Testa improvisationsteater, arbeta i en lekfull miljö eller prova att kombinera olika idéer.

 

7. Vila

Ibland behövs vila och återhämtning för att hitta nya vägar. Det kan även funka att ha lite tråkigt. Tristess stimulerar oss att hitta nya vägar och ger oss tid för reflektion.

Dela gärna på era sociala medier:

symboldidacta_hd

DIDACTA • Produktionsbyrå

Drottensgatan 2

222 23 Lund

symboldidacta_hd

KONTAKT

DIDACTA | Produktionsbyrå | Drottensgatan 2 | 222 23 Lund | info@didacta.se

Faktureringsadress: Didacta Förlag AB | Hyllevägen 6 | 233 76 Klågerup

Organisationsnummer: 556895-5966 | Vår integritetspolicy