Att ge och få respons

didacta_pexels-shvets-production-7176319

Oavsett vad du arbetar med så är det värdefullt att ha ett bollplank, en så kallad diskussionspartner eller rådgivare som kan hjälpa dig med det du skapar. Det behöver inte vara en mentor som har mer erfarenhet än du. Det kan vara en vän eller kollega. Ibland kan det vara värdefullt att ha någon som inte alls är i samma bransch som du. Det handlar om att någon kan titta på det du arbetat fram och komma med synpunkter och konkreta förbättringar. Att ge feedback till någon annan kommer även att berika ditt eget skapande.

 

ATT GE RESPONS

Om en person väljer dig som sitt bollplank kan du hjälpa hen genom att vara positiv och ge konstruktiv kritik. Be din kontakt att skicka med några kommentarer så att du kan rikta responsen åt rätt håll. Vad vill hen ha hjälp med? Utgå från att vara hjälpande, inte dömande. Du måste kunna motivera din kritik för att kunna hjälpa.

Gäller det text? Titta, läs och markera de ställen som du reagerar på. Fokusera på tankar och känslor som dyker upp, inte stavfel och annat. Är det tydligt? Är det något du inte förstår? Kan något läggas till eller kanske strykas? Har du förslag på andra förbättringar? Börja med att ge feedback på arbetets styrka innan du kommenterar svagheterna. Var positiv!

 

ATT FÅ RESPONS

Det är du som äger ditt arbete, men var lyhörd och lyssna på den hjälpande kritik du får. Det kan förändra ditt arbete till det bättre. Uttrycket kill your darlings betyder i stort sett att det du gillade från början kanske inte är det bästa. Du behöver inte följa alla råd från responsen, men det kan vara värdefulla råd och det du arbetar med kommer att utvecklas. Ibland kan det vara bra att lämna två, tre varianter och få feedback på samtliga. Det kan landa i en helt ny lysande variant!

Dela gärna på era sociala medier:

symboldidacta_hd

DIDACTA • Produktionsbyrå

Drottensgatan 2

222 23 Lund

symboldidacta_hd

KONTAKT

DIDACTA | Produktionsbyrå | Drottensgatan 2 | 222 23 Lund | info@didacta.se

Faktureringsadress: Didacta Förlag AB | Hyllevägen 6 | 233 76 Klågerup

Organisationsnummer: 556895-5966 | Vår integritetspolicy